UČENJE I ZADAĆA BEZ MUKE

Dijete možete motivirati na učenje kroz razne interaktivne sadržaje prilagođene njegovom uzrastu. Isto tako, u rješavanje domaćih zadaća ga uključite kao aktivnog sudionika i prepustite mu inicijativu.

Nakon napornog radnog dana vjerojatno ni vama, baš kao ni vašem djetetu, nije lako sjesti i suočiti se s brojnim zadacima iz različitih predmeta. Unatoč tome pokušajte svemu pristupiti pozitivno te primjerom pokažite kako i vi rješavate svoju domaću zadaću.

Dok dijete ispunjava radnu bilježnicu iz matematike, vi plaćajte račune i odgovarajte na e-mailove, staloženo i bez kašnjenja. Istodobno raspodijelite školske predmete, tako da svaki od roditelja pomaže u onom području koje mu lakše ide.

Čak i ako pogriješi, pohvalite djetetov trud. Upitajte dijete što već zna o određenoj temi i na koji način misli da bi moglo doći do pravog rješenja. Tako će učenje ići puno brže, dijete će stjecati samopouzdanje i svi ćete se osjećati puno opuštenije.

Zadovoljstvo obavljenim

Ako je dijete blizu pravog rješenja, no još ga nije pronašlo, najbolje je sugerirati mu da pokuša malo promijeniti pristup. Potaknite ga da samo dođe do kraja, a na vas se uvijek može osloniti.

Rješavajući domaću zadaću, vaš odnos s djetetom je na prvom mjestu. Ako ono nikako ne može samo doći do potrebnih zaključaka, preuzmite inicijativu i pomozite mu.

Ako zapne, tražimo pomoć dalje

Osjetite li se tijekom zajedničkog pisanja zadaće umornim ili nekompetentnim, sasvim je u redu prestati te zamoliti drugog roditelja da “uskoči”.

Učenje može biti zabavno

S vremena na vrijeme s ostalim roditeljima organizirajte zajedničko učenje. Kupite dovoljno grickalica i sokova i učite uz vesele trenutke odmora. Dijete će naučiti da uz dobru organizaciju, izvršavanje obaveza može biti zanimljivo i zabavno.