Ekskurzija naših maturanata.

Donosimo vam Izvještaj sa ekskurzije naših maturanata kao i galeriju fotografija sa iste..

Izvještaj sa ekskurzije
23.– 24.5.2022. godine, Mostar

Ekskurzijsko putovanje za IX razrede obuhvatalo je 2 dana, sa jednim noćenjem u Mostaru. Učenike su pratili nastavnik Nihad Mujagić – vođa puta, nastavnica Mediha Skalić i pedagogica Edina Tursanović. Iz Bihaća smo krenuli, u ponedjeljak 23.5.2022. godine u jutarnjim satima, sa dogovorenih mjesta u Vikićima, Izačiću i Kamenici.
Prva pauza za šetnju i obilazak bila je u gradu Jajcu. Prošetali smo do vodopada Plive, napravili kratki predah za kupovinu suvenira, sladoled i zajedničke fotografije.
Sljedeća pauza bila je za ručak, u šoping centru Bingo u Bugojnu.
Nastavili smo do Jablanice gdje smo napravili pauzu zbog posjete Muzeju „Bitka za ranjenike“.
Stigli smo na krajnju destinaciju u poslijepodnevnim satima. Prvi dan putovanje je proteklo prema predviđenom planu.
Nakon dolaska u Mostar smjestili smo se u sobe i imali vrijeme za raspremanje, osvježenje i pripremanje za večeru. Nakon večere, učenici su se družili u lokalnom kafiću, u samom središtu Starog Grada Mostara.
Drugi dan, nakon doručka imali smo slobodno vrijeme za obilazak grada. Oko 11h krenuli smo za Blagaj gdje smo posjetili Tekiju i divili se izvoru Bune.
Putovanje smo nastavili prema Čapljini. Pauzu za ručak i obilazak starog grada imali smo u Počitelju.
Sve vrijeme putovanja uživali smo u prirodnim ljepotama naše domovine, a učenicima je vožnja protekla u razgovorima i druženju.
Umorni, ali zadovoljni i sretni uz pjesmu, doputovali smo kući u večernjim satima (u utorak).
Napravili smo mnoštvo fotografija, koje ćemo objaviti na našoj fb stranici.
Nadam se da će svi učenici, a i nastavnici nositi lijepe uspomene sa ove ekskurzije.
Želim napomenuti da je ova ekskurzija pobudila razne emocije. Bili su i tužni, jer je kratko trajalo, ali zadovoljni, zaljubljeni i sretni. Vratili su se zbliženi sa svojim drugarima sa kojima ranije nisu imali prilku družiti se. Učenicu su ispunjeni lijepim utiscima.
Zamjerke naših učenika Agenciji:

  • u smještajima su bili razdvojeni, u različitim zgradama, nisu bili svi zajedno.
  • Agencija nije vodili računa o ponudama za ručak i večeru, te se desilo da se i za ručak i za večeru u obroku nađu ćevapi. Kako su bili smješteni u različitim vilama tako su i ponude za doručak bile različite što je izazvalo negodovanje učenika obzirom da su platili istu cijenu.
  • kod dogovora sa Agencijom tražena je organizacija mature za IX razred, međutim taj dio nije ispoštovan zbog nesporazuma s Agencijom te se našlo alternativno rješenje.

Generalni zaključak da je ekskurzija prošla u najboljem redu, s minimalnim poteškoćama i problemima, koji su se  usput rješavali. Preporuka za neke buduće izlete i ekskurzije da se nastavnici koji putuju pripreme što detaljnije kako bi izbjegli eventualne nejasnoće sa agencijom.

Galerija fotografija: GALERIJA