Sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

SRETAN 25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasijedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25.novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasijedanja ZAVNOBIH-a je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasijedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Svima nam je mnogo žao što zbog poznate situacije i epidemijoloških mjera ne možemo ovaj sretan dan obilježiti prigodnom manifestacijom ali naši vrijedni učenici i njihove nastavnice i nastavnici nam šalju snimke sa proba za planiranu manifestaciju koje možete pogledati na sljedećem linku. Uživajte i sretan rođendan domovino.

Galerija radova naših učenika