Hakiranje i virusi

Veoma opasno može biti ako neko hakira vaš profil ili ako imate virus na vašem računaru.

ŠTA JE HAKOVANJE?

Hakovanje je bilo koji tehnički napor da se manipuliše normalno ponašanje mrežnih veza i povezanih sistema. Haker je svaka osoba koja se bavi hakovanjem.

Ukoliko neko hakuje vaš kompjuter, može prikupiti sve vaše podatke, datoteke, informacije i  fotografije, te ih na razne načine zloupotrijebiti.

ŠTA JE VIRUS?

Virus je program ili kod koji se sam duplira u drugim datotekama s kojima dolazi u kontakt.

Može se nalaziti i zaraziti bilo koji program, sektor za podizanje računara, dokument koji podržava makronaredbe, tako da promijeni sadržaj te datoteke te u nju kopira svoj kod. Može obrisati sve podatke koje imate na kompjuteru i povećati rizik od online izloženosti.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Nikad ne klikajte na sumnjive linkove – ovo je glavni način na koji kriminalci uspiju zaraziti kompjutere korisnika.

Koristite različite lozinke na različitim stranicama i online servisima – Korisnici imaju sve više online računa te za mnoge koriste iste lozinke, a ako se hakeri dokopaju lozinke s jednog računa jednostavno mogu provaliti u sve ostale račune, mailove i profile na društvenim mrežama i online servisima.

Nikada ne koristite šifru glavnog maila –Glavni mail korisnika ‘zlatni je rudnik privatnih informacija’.

Koristite antivirusni program – također jedno od najvažnijih pravila prilikom surfanja mrežom jer antivirusni programi mogu na vrijeme prepoznati brojne online opasnosti i spriječiti zarazu kompjutera.

Ako sumnjate, blokirajte – Sidaway savjetuje da je najbolje odbiti zahtjeve za prijateljstvom na društvenim mrežama poput Facebooka i sličnih društvenih mreža od osoba koje ne poznajete.

Ignorirajte pop-up prozore – pop-up prozori mogu sadržavati opasni softver.

Pripazite na javne WiFi mreže – većina javnih WiFi mreža ne šifrira informacije tako da se, korištenjem posebnih programa, hakeri mogu dokopati podataka koji se prenose putem WiFi mreže.

Šifrirajte telefone i tablete – zaključajte, odnosno šifrirajte telefone i tablete.

Podesite postavke privatnosti na Facebooku – s obzirom da Facebook često mijenja postavke privatnosti koje nose i neke zamke, pratite svoj profil kako vaše privatne stvari odjednom ne bi postale dostupne širem krugu ljudi.

 

sigurnodijete.ba