Nacionalni park Sutjeska

Vidikovci, rijeke, planine, jezera, prašuma, etnografsko nasljeđe, stećci i drugi historijski spomenici, i sve to u jednom nacionalnom parku, pa to samo ima u Bosni i Hercegovini. Predstavljamo Vam prelijepi Nacionalni park Sutjeska.

01-nacparsutjeska-bijelo-jezero

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u BiH  koji je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser Bosne i Hercegovine. Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386 m- najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara).

02-nacparsutjeska-crno-jezero

NP Sutjeska je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope. Cijelo područje Parka odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost oblika pejzaža – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“, a ono što također karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske.

03-nacparsutjeska-jugovo-borilovacko

U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.

Na području nacionalnog parka Sutjeska nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije.

04-nacparsutjeska-katuni-na-videzu

05-nacparsutjeska-odmoriste-boric

06-nacparsutjeska-orlovacko-jezero

07-nacparsutjeska-ozren

08-nacparsutjeska-perucica-pogled-sa-prijevora

09-nacparsutjeska-prijevor

10-nacparsutjeska-prijevor1

11-nacparsutjeska-stecci-na-lucke-kolibe

12-nacparsutjeska-stecci-stirine

12-nacparsutjeska-sutjeska

13-nacparsutjeska-vratar-kanjon-sutjeske

14-nacparsutjeska-zelengora-stog

pozitivne.info